Weblog - můj webový diář :)

22. 10. 2006

Volby do zastupitelstva
Pája - 21:28 | [Kategorie: Osobní] | permalink
Nikdy bych o sobě neřekl, že budu psát o volbách, ale ukazuje se, že předkové měli pravdu, když říkali: Nikdy neříkej nikdy

No a je to tu... Volby v Mostě vypadají, že neproběhly férově a bojím se, že se objeví nějaká ta soudní žaloba. Posuďte sami:

Už výběr pro 45 členný zastupitelská sbor nebyl nic moc ...

Strany a sdružení kandidující v Mostě

1) VOLBA PRO MOST - zde se objevovalo jméno současné tajemnice magistrátu a už to mi bralo chuť je volit a na kandidátce bylo pár dalších starých nebo ještě starších struktur (45 kandidátů, obrázky kandidátů visí po městě na hodinách).

2) České hnutí za národní jednotu - heslo "Čechy čechům" a byl konec šancí, abych dal této straně hlas ... (14 kandidátů)

3) Národní strana - prý bráníme české národní zájmy (a jeden kandidát)

4) Občanská demokratická strana je stranou současného (respektive už prakticky bývalého) primátora pana Bártla. Jeho strana vládla městu už dost dlouho a její stavitelské plány po městě poslední dobou vypadaly ... no, zasloužilo by si to pár tresních oznámení, řekl bych ... (44 kandidátů - jeden odstoupil těsně před volbami, obrovitý plakát přes budovu bývalé banky a občas nějaký billboard po městě)

5) Komunistická str.Čech a Moravy. Volil jsem je jednou jedinkrát v době totality, od té doby ne ... Jejich volební billboard mám přímo proti práci a být to volby do parlamentu, tak by mě přinutil jít k volbám :-) Ač toto jsou komunální volby, šel jsem ale volit taky ... (poměrně málo billboardů po městě, 45 kandidátů). Jejich volební program byl vytištěn se zeleným obalem mohlo dojít k popletení programu KSČM a Strany zelených

6) SNK Evropští demokraté - k téhle straně bych se uchýlil, nebýt toho, že tu pro mě byl jiný favorit. Jejich lídr v Mostě a kandidát na primátora je mi znám osobně, jednu dobu šéfoval úřadu, kde jsem pracoval ... (nakonec šlo do voleb 43 kandidátů, na kandidátce bylo pár lidí i z jiných stran [KDU-CSL] , billboardy jsem viděl spíše na okrajích města)

7) Sdružení Mostečané Mostu Z tohoto uskupení teče populismus takovým proudem, že nevětší řeka na světě je proti tomu tenký potůček a právě proto je nevolím a ani se nepotřebuji pídit po jejich programu. Právě kvůli nim vznikl tento blogpost (totálně polepené město plakáty a billboardy, 45 kandidátů)

8) Strana zelených líbil se mi jejich program a akce, jež před volbami pořádali. Ale hlavně ten program ... (45 kandidátů, hodně plakáty v autobusech za skly kabinky řidičů)

9) Sdružení pro sport a zdraví - Už to, že u této strany nemám webovou stránku je vám jasné, že toto sdružení mě nijak neoslovilo. Navíc - jak vidím na billboardu zkratku MUDr (lídr kandidátky) tak si představím řezníky v mostecké nemocnici a je mi zle ... (45 kandidátů, velmi málo billboardů a mimo centrum města)

10) NEZ.DEMOKRATÉ(předs.V.Železný) - Přiznám se, že jsem ani netušil, že tu někdo za ně kandiduje, až pak při prohlížení volebního lístku mě to trklo (45 kandidátů, žádný bilboard jsem neviděl)

11) Česká str.sociálně demokratická - Dokud se nezbaví svého předsedy pana Paroubka, nemají u mě pražádnou šanci

Průběh voleb

Z mého osobního pohledu neproběhly volby moc čestně, nějaké to osočování kandidátů tu bylo, ale co bylo nejhorší bylo uplácení kandidátů. Kde je ta hranice, která se smí a která nesmí překročit ?

Mostečané si nechali postavit na "Plecháči" pódium, kam nastražila několik nových aut ze Škody Auto (sponzorský dar místního podnikatele). Když při jednom předvolebním mítinku rozlosovala 100 jízdních kol mezi děti, tak jsem si říkal - no dobrá. (Sice happenning s jízdou na kolech měla Strana zelených, ale ve městě teď bylo vyznačeno několik cyklostezek ...). JIndy rozdávali 35 počítačů a opět jsem si říkal - no dobrá (byl to počítač, který by si pařan závislák koupil v nouzi, ale na domácí použití byl dobrý až dost). Jenže ...

Na obou mítíncích řekli, že auta budou mezi lid losovat pouze tehdy, když vyhrají volby do zastupitelstva. Je prý jedno kolik bude ta výhra v procentech, ale musí to být výhra ... A právě tenhle moment už je pro mě uplácení voličů ...

Bojím se, že toho bude ještě víc. A jak to tedy dopadlo ?

Celkové výsledky

1. 33,36% - 18 křesel - Sdružení Mostečané Mostu
2. 19.92% - 11 křesel - ODS
3. 15.85% - 8 křesel - KSČM
4. 11.78% - 6 křesel - ČSSD
5. 5.17% - 2 křesla - SNK-ED

Strana zelených se tedy do zastupitelstva nedostala a přito by stačilo, aby cca 100 lidí zvolilo celou stranu, pokud to počítám dobře. [Celé výsledky]

Komentáře kamarádů

Kamarádi, jež byli na kandidátkách stran nebo seděli ve volebních komisích mi sdělovali podivné zvěsti.

1) Sdružení mostečané mostu prý uplácelo voliče (viz výše co jsem psal + rodinné domky obyvatelům Chanova)
2) Některé okresky jsou špatně vysčítané.
3) Už před volbami(?) prý byla podána stížnost na Mostečany ...
4) Mostečané se spojí s KSČM do koalice

A já osobně cítím, že ještě minimálně jedna stížnost podána bude ...

A ejhle, kamarádi nekecali !

Tenhle výkřik si nemohu odpustit. Trošičku jsem zapátral na serveru k volbám a vyhmátl si Chanovský okrsek.

Než ale vypíchnu výsledky, musím upozornit na častý omyl novinářů. Ony chanovské paneláky nejsou v Chanově, nýbrž v Mostě a správně bychom měli říkat "sídliště Chanov v Mostě", neboť část obce Chanov patří k vesnici(?) Obrnice. A teď ty výsledky (volební okrsek č.20)

1. 96,51% Sdružení Mostečané Mostu (12650 abs. hlasů, což mohlo udělat cca 282 voličů, jež by volili celé sdružení)
2. 1,98% ČSSD (259 absolutních hlasů, což mohlo dělat asi deset voličů jež zvolili stranu)

To je masakr, co ?

Závěrem ...

Když se dívám na zvolené jedince, tak vidím jeden "megaskok" v ODS, paní Jeníčková poskočila z nevolitelného místa až do zastupitelstva. Zřejmě její práce pro magistrát a město měla své výsledky ...

Předchozí: Jak se domluvit v reklamní agentuře
Následující: Volby do zastupitelstva (2.)

Kategorie

Archiv příspěvků

Nekomentované odkazy