Weblog - můj webový diář :)

20. 1. 2007

Harry Potter a ...
Pája - 20:00 | [Kategorie: Osobní] | permalink
Nejen ve světě, ale i u nás se objevují fanouškovské povídky na téma Harryho Pottera.

Jedna z nich, na kterou už nemám odkaz říkala, že učitelem obrany proti černé magii se (pro letošní rok) stala Hermiona Potterová a profesor Snape opět ostrouhal kolečka ... Jenže povídky ... to není nic proti celým knihám. Právě jsem dočetl dva soubory, jež alternují za šestý díl Harryho Pottera (Harry Potter a princ dvojí krve). Pojďme se na ně podívat.

Harry Potter a pán smrti

Tahle "knížka" má svuj web - http://pansmrti.wz.cz/ a pokud bych ji měl popsat jako v bulvárním tisku, tak bych vyvolával: Beatrice v Zobí ulici ! Dudley a jeho rodiče po smrti! Potter ponížen hůř než loni ! Hermiona znovuoživena ! Harry Potter mudla ! Umbriegová ministryní kouzel !

Harry je zde stále ten puberťák se zachráncovským komplexem a snaží se uniknout své povinnosti zlikvidovat Voldemorta. Také uniká před svými vrahy, tu do Irska, tu do New Yorku. Nakonec vše dobře dopadne... a autor tohoto eposu o stu kapitolách se pokouší psát pokračování.

Jenže - mám pocit, že autor už vystřílel všechny apokalipsy v tomto díle, neboť Smrtijedi poničí mnoho míst spojených se školou i školu samotnou, o mudlovském Londýně nemluvě. Na druhou stranu jsou oživeni dva Harryho přátelé. Jedním z nich je, jak jsem naznačil o dva odstavce výše Hermiona. A ten druhý ? Hádejte ... :-)

V závěrečných "titulcích" se autor zmiňuje, že čerpan inspirace z mnoha webů. Ty funkční jsem vytáhl sem...

Nikdy bych neřekl, že za dva roky psaní povídky se Internet změní tak, že dobrá polovina odkazů v "titulcích" už bude nefunkčních ...

Závěrečné hodnocení: Moc apokaliptické, Harry je ponížen že už to víc nejde... Na začátku čtení jsem měl cukání, že si nechám vyrobit tištěnou kopii ale ke konci čtení mě to přešlo. Dávám 5/10

Web autora: http://skynet-web.wz.cz/

Harry Potter a rok jako žádný jiný

web: http://potterak.webgarden.cz/harry-potter-a-rok-jako-zadny-jiny/

Tahle "knížka" je ve skutečnosti překladem cizojazyčného dílka, jež se v tuto chvíli stále překládá, ale už v tuto chvíli je jasné, že:

Teta Petunie má leukemii a Harry pro ni podstoupí mudlovské(!) vyjmutí kostní dřeně, čímž přijde o svoji kouzelnou moc. Harry Potter mudlou ! (Už zase ? Nojo ...) Naštěstí se zdá, že to není trvalé, ale mezitím Harry jistým způsobem oslepne. A pak to přijde:

Teta umře, strýc umře, Dudley v Bradavicích, Snape adoptuje Harryho a je miloučký, neboť díky pravidlu že otec vede kolej Zmijozelu patří Harry napůl i do Zmijozelu (a napůl do Nebelvíru, kam ho vybral Moudrý klobouk). A to není vše - Draco Malfoy přešel na stranu dobra ! Jeho otci se to samozřejmě nelíbí...

(Update24.ledna) Teď je přeložena 56 kapitola a zdá se, že Snape Harryho zase "odadoptuje", jenže tato situace trvá už více jak tři kapitoly a pořád nic... Přijde mi to jako "nekonečné seriály" na Nově typu Esmeralda. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál a zdali se zbytek "knihy" více zakční, od doby, kdy je (úspěšně) léčen Harryho zrak jde spíše o psychologické drama.

Zatím tuto "knihu" hodnotím: 4/10

Předchozí: Když jdou blbci smrti vstříc
Následující: 100 nejlepších alternativních vyhledávačů

Kategorie

Archiv příspěvků

Nekomentované odkazy