Weblog - můj webový diář :)

5. 2. 2007

Nový Harry Potter v datech
Pája - 18:00 | [Kategorie: Osobní] | permalink
Pomalu, ale jistě se nám blíží knižní vydání posledního dílu sedmidílné ságy o Harrym Potterovi a ani filmaři se nechtějí nechat zahambit ... Nejprve tedy ke knize:

Kniha

V zemi Harryho Pottera, tedy ve Velké Británii vyjde kniha 21.července, jak oznámila spisovatelka Joanne Rowlingová a vydavatelský dům Bloomsbury. Kniha se bude jmenovat "Harry Potter and the Deathly Hallows"

Přes prázdniny tedy lze očekávat, že se začnou objevovat překlady do českého jazyka od fanoušků, neboť české nakladatelství Albatros, jež vlastní práva na české vydání H.P. ještě (podle Lidových novin) neoznámilo termín vydání ani český název tohoto dílu.

Dovolím si zaspekulovat a řeknu, že knížka vyjde 21.prosince ale bude ji možno předobjednat o pár dnů dříve ... Název se dá odhadnout z toho anglického, slůvko deathly znamená v překladu smrtelný, osudový, ale také hrobový, mrtvolný. Hallows pak označuje svátek "všech svatých", což je 1.listopadu. Tedy pokud se nejedná o hallows s malým "H", což by bylo něco o svatých, světcích, svatyních ... Jen mi přijde, že při otrockém překladu vzniká příliš dlouhý název, takže se asi bude čekat až někdo sedmý díl přečte a vybere vhodný zkrácený název ...

Film

Ve Velké Británii bude premiéra pátého dílu o Harry Potterovi již 13.července, my v čechách uvidíme film "Harry Potter a Fénixův řád" o pár dnů později a to 19.července.

Když se dívám, jak velká bichle je ten pátý díl, je stoprocentně jasné, že bude děj filmu oproti knize velmi chudý. Už při čtvrtém dílu jsem si stěžoval, že mnohé bylo zkráceno, převyprávěno nebo dokonce vypuštěno ... Kniha podle mě vydá na filmy dva ...

No uvidíme, budu se na film těšit a možná budu mile překvapen ...

Předchozí: Co je zajímavější než sex ? Yahoo :-)
Následující: Návrat snů

Kategorie

Archiv příspěvků

Nekomentované odkazy