Weblog - můj webový diář :)

13. 1. 2008

Divoké sny (16.) - Starý Most
Pája - 09:59 | [Kategorie: Sny a astrál] | permalink
Před dvěma dny jsem tu psal blogpost o starém Mostu, při kterém jsem si uvědomil, že jsem pravděpodobně nepopsal jeden ze svých snů. Možná by víc patřil do skupiny snů o astrálním cestování, ale ... A podle svých poznámek ho opravdu v blogu nemám. Takže jdeme na to :-)

Ve snu přicházím k přesunutému kostelu. Oproti realitě je na jednu stranu kostela přilepená zeď. U jednoho jejího konce z vnější strany právě stojím. Začíná tu poměrně široké a pozvolné schodiště (vypadající hodně podobně jako Pražské schody z Malé strany ke Hradu)

I ve snu vím, že jdu někam "mimo" a tak se před prvním krokem do neznáma řádně rozhlédnu. Schody jsou pozvolné a o kus výš přechází v asfaltový chodník, ale cesta k němu je znečištěna drobnými úlomky opadané omítky. Zeď je jednolitá omítnutá a asi nejzajímavější je na ní cedule uličního systému, vypadající tak, jak přesně vypadat měla. Hlásala:

ulice
BFLMPSVZ*
Most 15 - Patoje

(místo BFLM ... byl nějaký název ulice, který si nyní nepamatuji, zbytek je autentický - takto se značily ulice v Mostě ještě poměrně nedávno.)

Nápis mě i ve snu zaujal, číslice 15 svého času v reálu patřila Rudolicím, a název Patoje mi připadal jako zkomolenina názvu vesnice PATOKRYJE, a tak jsem se vydal vzhůru za dobrodružstvím. Šlo to snadno a já se nebál. Připadal jsem si totiž chviličku jako bych byl v ulici, kde bydlí můj strejda Laco a on tam na mě opravdu i čekal.

Strejda stál v místě zatáčky a za zatáčkou bylo úplně cizí město. Šli jsme se strejdou mlčky, až ten později řekl jednu větu.Tohle město se bude muset zbořit (kvůli těžbě uhlí). Zastavil jsem se na křižovatce a se smutkem v duši se rozhlédl kol dokola.... Pak se sen přerušil ...

Nemusím popisovat svůj úlek o pár měsíců později, když jsem nahlédl do kalendáře Starého Mostu, kde byla ulice z mého snu - byla to ta v přímém směru....

A další sny ? Další sny ze Starého Mostu nemám, nebo si je neuvědomuji. Jisté ale je, že jsem si z několika návštěv Starého Mostu mohl zapamatovat, jak vypadají domy vybydlené či napůl zbořené a tento stav se mi pak mohl promítnout do několika mých snů. Například z této série sen z Libochovic- popsán v šestém díle, nebo druhý sen z pátého dílu - "Autobus do Lomu"

Problém těžby uhlí ale prostupuje i několika mými dalšími sny a dám k dobru jeden, který je poměrně nezajímavý až na jednu jedinou věc.

Jdu po městě, které ve snu jmenuji "Kladno", ale přijde mi, že chodím po nějaké vesničce s úzkou silnicí. Jsou zde nouzové tabule zastávek MHD, na každé z nich zastavuje právě jedna linka. A jak už to tak bývá, nevím na kterou z nich se postavit, protože jako najust by přijížděly busy na jinou zastávku (pokud by vůbec přijely) a já bych je nedoběhl. (Prostě klasický příběh němci ovlivněné české MHD a až k tomuto místu naprosto nudný, průměrný sen) Jdu dál a rozhlížím se, nikde ani živáčka. Bodejť by taky bylo. Když se podívám zdálky skrz okna jednoho domu a vidím, že dům je až po střechu plný černého uhlí velikosti "ořech". Nevím, jestli uhlí vyvzlínalo na povrch, nebo se vnitřek domu proměnil v uhlí, ale byl to dost depresivní pohled, zvlášť když dům na který jsem se díval vypadal velmi podobně domku babičky ...

Předchozí: Starý Most
Následující: Otázka z autoškoly

Kategorie

Archiv příspěvků

Nekomentované odkazy