Weblog - můj webový diář :)

23. 11. 2005

O jahodové zmrzlině
Pája - 22:21 | [Kategorie: Programování] | permalink
Za starych casu jste si mohli dat v cukrarne zmrzlinu treba jahodovou, oriskovou, pistaciovou a vanilkovou, dostali jste do kornoutu ctyri kopecky zmrzliny a mohli jste postupne lizat jahodovou, oriskovou, pistaciovou a vanilkovou zmrzlinu. Jenze pak si nejaci chytraci uvedomili, ze kornout neni hardwarove fronta, ale zasobnik, takze fronta je patrne emulovana na urovni prodavacky, ktera tim padem musi mit vyrovnavaci pamet, kde si ulozi vsechny objednane zmrzliny, aby je mohla naskladat do kornoutu v opacnem poradi. Rychle zjistili, ze prodavacky nejsou chraneny proti buffer overflow, a brzy vymysleli prvni exploity. Stacilo jim pak prijit do cukrarny, objednat si napriklad 65 libovolnych zmrzlin a pak jeste oriskovou, citronovou, dve kavove a znova oriskovou a prodavacka vyplivla rootshell a mohli se nacpat zmrzliny, kolik chteli, a nekteri pak jeste sezrali nejake ty indianky, rolady, trubicky ci krekry (podle nich se take temto chytrakum zacalo rikat krekri, anglicky crackers).

Bylo jasne, ze zvetsenim pameti prodavacek se nic nevyresi (navic byly tehdy pameti do prodavacek neuveritelne drahe) a i zakaz noseni jmenovek se ukazal jako neprilis ucinne reseni krekri poznali prodavacku podle obliceje, a kdyz ne, tak proste vyzkouseli vic kombinaci zmrzlin. Rada cukraru tehdy investovala do inteligentnich prodavacek, ktere jakekoli objednavky nad deset kopecku ignorovaly a hlasily je sefovi, ale rada zakazniku si stezovala, ze si uz nemuzou normalne vzit patnact zmrzlin do termosky a odnest si je domu, ale musi to porad resit s sefem nebo si je objednavat po castech.

Nakonec to cukrari vzdali a sebrali prodavackam veskerou pamet a zmenili algoritmus ukladani zmrzliny do kornoutu tak, ze se zacala ukladat ve stejnem poradi, jak prichazeji pozadavky. Od te doby jsou zmrzliny LIFO a kdyz si objednate jogurtovou a karamelovou, dostanete misto toho karamelovou a jogurtovou. Taky muzete jak dlouho chcete otravovat prodavacky, jestli budou zase nekdy mivat kavovou zmrzlinu, ale ony to vzdycky okamzite zapomenou.

Předchozí: Vzpomínka na 17.listopad 1989 (3.část)
Následující: Sny a astrální cestování (1.)

Kategorie

Archiv příspěvků

Nekomentované odkazy